DYNAMIC-initiatief van start: ’s werelds sterkste MRI-scanner

Na ontvangst van de roadmap-subsidie van NWO in februari is het DYNAMIC-initiatief op 5 juli officieel van start gegaan bij het Donders Instituut in Nijmegen. Het initiatief is gericht op het bouwen van de sterkste MRI-scanner ter wereld. Tijdens het minisymposium deelden verschillende consortiumpartners hun inzichten over dit initiatief, dat zal resulteren in de ontwikkeling van ’s werelds eerste MRI-scanner met een magnetische veldsterkte van 14 Tesla.

Waarom 14 Tesla?

De beslissing om de scanner te upgraden naar 14 Tesla is ingegeven door de wens om de gevoeligheid te verbeteren. De overgang van 7 naar 14 Tesla zal de gevoeligheid verdrievoudigen, waardoor kwalitatieve vooruitgang mogelijk wordt. David Norris, de projectleider, legt uit: “De toename in gevoeligheid zal ons in staat stellen om verschillende aspecten van ons lichaam te observeren. In de geneeskunde kunnen we ziekten eerder en gedetailleerder opsporen. Daarnaast kunnen we in de neurowetenschappen verbanden leggen tussen het functioneren van individuele cellen en de hersenen als geheel.”

Nieuwsgierigheid, reflectiviteit en verbondenheid

Dit project behelst een significante samenwerking en veel van de partners waren aanwezig om hun perspectieven te delen en felicitaties over te brengen voor de start van het project. Volgens DaniĆ«l Wigboldus, voorzitter van de Radboud Universiteit, belichaamt dit project de kernwaarden van de Radboud Universiteit: “nieuwsgierigheid, reflectiviteit en verbondenheid zijn drie kernwaarden van onze universiteit. We zijn meer dan blij met de start van dit project. Een instrument als dit brengt nieuwsgierigheid gedreven mensen samen, waardoor het ook een instrument van verbondenheid wordt.”

Alan Sanfey, wetenschappelijk directeur van het DCCN, en Edward de Haan, wetenschappelijk directeur van het Donders Institute for Brain, Cognition, and Behaviour benadrukten het belang van dit project binnen het wetenschappelijke netwerk van het DI, Nederland en Europa.

Minisymposium van het consortium

Tijdens het minisymposium deelden verschillende consortiumpartners hun expertise, gaven ze achtergrondinformatie en bespraken ze hun rol in het project. Anja van der Kolk en Rick Helmich, wetenschappers van het Radboudumc, deelden de huidige stand van zaken op het gebied van beeldvorming en deelden hun visie op een wereld zonder hersenaandoeningen. Aard Nederveen van Amsterdam UMC deelde inzichten over hoe de veiligheid van 14-tesla MRI kan worden gegarandeerd. Tom Scheenen van het Radboudumc legde uit dat de scanner een systeem voor het hele lichaam wordt, niet alleen voor de hersenen. Projectleiders van andere tesla 7- en 11-projecten deelden ook hun ervaringen met het ontwikkelen, produceren, transporteren en installeren van verschillende MRI-scanners. Consortiumleden zijn:

  • Amsterdam UMC
  • Spinoza Centrum
  • Leids Universitair Medisch Centrum
  • Universitair Medisch Centrum Utrecht
  • Radboud Universiteit
  • Radboud Universitair Medisch Centrum
  • Universiteit Maastricht